пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Літературно – історичний колаж «Україна: крізь роки до Незалежності»



 





Твоя краса безмежна,

Ти вільна й незалежна!

Незламна й неподільна,

Одна єдина, рідна!

 

    Україна - це країна, яка завжди гордо прагнула до своєї незалежності та самовизначення. На шляху до незалежності наша держава пройшла через багато випробувань, але завжди залишалася непохитною у вірі в свої можливості. Ми маємо чим пишатися: багатовіковою історією, глибоким культурним корінням та багатогранними народними традиціями.
    24 серпня українці по всьому світу відзначають День Незалежності України – надзвичайне досягнення нашого народу на довгому і тернистому шляху боротьби за самоутвердження української нації.
    Ця дата у кожного з нас, дорослого й зовсім юного, озивається в серці незмірною любов’ю до своєї землі.
    Вкотре імперська росія з несамовитою жорстокістю намагається розтоптати, знищити, захопити Україну і поневолити її народ. Йде боротьба за незалежність розіп’ятої на хрестах історії святої нам держави. Сьогодні у бій за неї встали кращі сини й доньки – цвіт української нації, які ціною власного життя продовжують виборювати свободу для наступних поколінь.
    Перед нами стоїть найголовніше завдання – наближати перемогу. Творчий колектив бібліотеки впродовж десятиліть робить все, аби громадяни, юне покоління українців знали, яке глибоке наше коріння і яка велична історія рідної країни, бо наш народ є не лише борцем за незалежність сьогодні, він був ним завжди.
    Ми наслідуємо та пишаємося видатними діячами та талановитими особистостями, що створили Україну. Пізнати та зрозуміти це найкраще допомагає книга.
    Пропонуємо Вам разом із нами поринути у світ української історії, подій минулого та видатних особистостей, що надихають та надають сили створювати справжню НЕЗАЛЕЖНУ УКРАЇНУ!
    З нагоди цього величного свята для користувачів бібліотеки підготовлено літературно-історичний колаж «Україна: крізь роки до Незалежності».

Відомий український історик Микола Дорошко в своїй книзі «Історія України. Знакові події та особистості» висвітлює ключові події в історії української держави з найдавніших часів до нашого часу, а також вимальовує літературні портрети видатних діячів у контексті історії України. Автор пропонує оригінальну версію давно установлених фактів і подій вітчизняної історії, які довго замовчувалися, в тому числі українськими істориками.

    Крок за кроком відроджується історична пам'ять про видатного культурного діяча, українського гетьмана, палкого поборника незалежної України, одного з авторів першої української Конституції України 5 квітня 1710 року Пилипа Орлика. Про його походження, життєвий шлях, політичні погляди, подвижницьку діяльність спрямовану на визволення України з-під московського ярма, про символи нескореності й боротьби свого народу ви зможете дізнатися з книги Тараса Чухліба «Пилип Орлик».
    Унікальна книга у трьох томах Оксани Щирби та Олександра Ільїних «УКРАЇНА. ЗО РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ» – про події, що відбулися в Україні з 1991 по 2021 рік. Видання присвячене тридцятиріччю Незалежності України. Кожна глава – розповідь про один рік життя країни. У книзі йдеться про політичні, економічні, соціальні, військові, культурні, освітні та інші умови, в яких перебувала країна в той чи інший рік.


    «… немає у світі ані одного національного імені, яке викликало б проти себе скільки ненависти, злоби й нападів та пропаганди, як слов’янська назва території й народу «Україна», «українці» й «український» - писав свого часу один із найсерйозніших дослідників походження імені «Україна» Сергій Шелухін.
    Як виникли і співвідносилися перелічені поняття та похідні від них? Як змінювалося в часі їхнє смислове наповнення? Коли насправді з’явилася тотожність «український народ», «українці»? - ви можете дізнатися з книги Віктора Брехуненка «Україна й українці: ім’я як поле битви».

Історія  - це не те, що сталося, а те, що залишилось у нашій пам’яті. Історія без фотографії – це просто слова. І в книзі Мстислава Чернова «НЕЗАЛЕЖНІ» зібрано понад 60 фотографів, це більше 140 унікальних знімків. Це образи, символи надії, радості: тріумфування вільних людей після ухвалення Акту про проголошення Акту незалежності України та прийняття Конституції.



    Повномасштабна, брутальна війна в Україні розділила життя мільйонів людей на окремо до і після 24 лютого 2022 року й принесла в наше життя страждання, страх, сльози, біль та тисячі смертей – як невинних цивільних людей, так і наших захисників. Тому потрібно говорити і писати про цю війну правду. Вражають спогади героїв книги Валентини Розуменко «Лютий рік незламності», які на межі людських можливостей під постійним бомбардуванням перебували в холодних підвалах та бомбосховищах. Приголомшують факти про тисячі загиблих мешканців міст, штучно створений голод та відсутність води…


    Збірка Лариси Мельник «Моя країна…Мені болить…» - для наших дітей і внуків, для тих хто житиме після нас у вільній і могутній Україні. Колись через багато років зі сльозами на очах, як пережили страшний воєнний час і не зламалися, як оплакували своїх героїв і вперто ішли до Перемоги!
Ми, певно, виплачем
на кілька поколінь вперед,
а далі – досить, буде ЩАСТЯ!!!



    Сьогодні ми об'єднані спільною метою - будувати сучасну, процвітаючу та сильну державу, яка буде прикладом для інших.
    З Днем Незалежності! Бажаємо всім нам миру та щасливого майбутнього. Нехай наша країна завжди буде вільною та процвітаючою. Слава Україні! Героям Слава!
     Переглянути та прочитати ці книги ви зможете, завітавши до бібліотеки.


 

 

середа, 21 серпня 2024 р.

Моя незалежна країна - вільна, сильна Україна!

 

Моя незалежна країна –

 вільна, сильна Україна!


В історії українського народу є події, які мають надзвичайне значення, вони не втратили своєї актуальності  і по сьогоднішній день.

Щороку, 23 серпня,  напередодні Дня Незалежності, українці святкують День державного Прапора. Це не просто офіційне свято, а символ національної гідності та незалежності, що має глибоке значення для кожного українця. Синьо-жовтий прапор став символом боротьби за свободу і незалежність, особливо в сучасний період, коли Україна відстоює свою територіальну цілісність. Цей день нагадує нам про важливість національної єдності та про те, що кожен з нас є частиною великої та могутньої країни.

День Незалежності - головне державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення Незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді. Це проголошення стало кінцевим результатом багатовікової боротьби українського народу та його найвидатніших синів за незалежність України, яка протягом свого існування дуже часто страждала від посягань загарбників.

Сьогодні весь світ бачить хоробрість і самовідданість нашого народу, який з 2014 року відстоює своє право жити у вільній суверенній державі. За волю до незалежності і свободи українці сплачують найвищу ціну – життям своїх дочок та синів, та всі ми  віримо, що Україна буде вільною та незалежною!

Напередодні державних свят у відділі обслуговування дітей Зіньківської публічної бібліотеки для учасників арт-студії «Лайк» було проведено історичний хроноскоп «Моя незалежна країна – вільна, сильна Україна!», під час якого діти згадали історію утвердження головних національних символів нашої держави – Герба, Гімну та Прапора та  здійснили подорож історичними стежками визвольної боротьби українців.

А втілення своєї мрії про мирну вільну країну діти передали своїм творчим роботам під час проведення майстер класу з виготовлення малюнка-аплікації «Ти в усіх країнах Україна, в образі нестримного крила».




Вітаємо всіх жителів та гостей громади зі святами - Днем Державного прапора України та Днем Незалежності України! Бажаємо всім нам миру, добробуту, незламної віри в щасливу долю нашої країни! Низький уклін героям України, які віддали та віддають своє життя за нашу Свободу та Незалежність! Перемоги тобі, наша Україно!