вівторок, 24 листопада 2015 р.

МАЙСТЕР УКРАЇНСЬКОЇ КЕРАМІКИ І, А. БІЛИК.

МАЙСТЕР УКРАЇНСЬКОЇ КЕРАМІКИ І, А. БІЛИК.
( До 105 річниці від дня народження).
Славиться наша Україна своїм гончарним промислом, вироби наших гончарів  прикрашають музеї багатьох країн світу. Та одним з найбільш відомих осередків української народної кераміки, знаним не лише в Україні, а й далеко за її межами є Опішня – гончарська Мекка, столиця вітчизняної кераміки, один з центрів культурної самобутності українців. Найталановитіші народні майстри – гончарі жили і живуть в славнозвісному селищі на Полтавщині.  Серед них знаний гончар, лауреат Державної премії ім. Т.Г. Шевченка – Іван Архипович Білик, якому 26 листопада виповнюється 105 років від дня народження.

            Саме цій даті 24 листопада у читальному залі районної бібліотеки для дорослих була присвячена година повідомлень « Вправні руки – чудові вироби». На заході були присутні учні Аграрного ліцею міста.

 Ведучі заходу бібліотекарі Ольга Бєдоєва і Валентина Зеленська розповіли присутнім користувачам бібліотеки про те, з чого починався як гончар Іван Білик, його творчий і життєвий шлях, про його любов до « глиняних левів, яку він проніс через усе життя. Учні взяли участь у вікторині « Що ви знаєте про гончарство» та конкурсі « Впізнай виріб», атакож з цікавістю переглянули відеоролик « Краса опішнянської глини».  

Епілогом заходу звучали слова , що чи продовжиться слава опішнянських гончарів і чи крутитиметься і надалі гончарний круг  - залежить тільки від нас. 

Немає коментарів:

Дописати коментар