четвер, 17 жовтня 2013 р.

Право на працю: як ти це розумієш?

Право на працю: як ти це розумієш?


         «Головною потребою людини є праця, адже вона потрібна їй для нормальної життєдіяльності», -  зазначила відкриваючи чергове засідання клубу «Феміда» при районній  бібліотеці для дорослих в.о. директора Н.Тоцька.
Найголовнішими джерелами трудового права є Конституція України та Кодекс законів про працю України, розповіла провідний спеціаліст районного управління  юстиції Жолоб Людмила Іванівна на черговому засіданні клубу «Феміда», яке було присвячене темі «Право на працю: як ти це розумієш?».

За 11 років спільної роботи із Зіньківською спеціалізованою школою І-ІІІ ст. №2 було проведено чимало заходів. Та цей був проведений з використанням інноваційних форм роботи, а саме тренінгу. Щоб дізнатися як же розуміють члени  клубу своє право на працю, були запропоновані ситуації для трьох команд, в яких було по 3 чоловіки. Учасниками тренінгу були Яценко Ілона, Стовпник Влада, Величко Ілля, Оверченко Василь, Храпач Владислав, Васильченко Андрій, Заєць Іра, Статівка Іра та Хоменко Людмила, які  спираючись на набуті у школі знання давали правову оцінку запропонованим ситуаціям. Вони логічно мислили, аналізували й узагальнювали факти, вчились працювати в групі, поважати думку товариша. Наскільки вірно давали відповіді оцінювало журі. А далі ведучі тренінгу Лідія Колоша та Тетяна Жук запропонували членам клубу «Феміда» попрацювати з книгою – Кодексом законів про працю України і знайти статті закону про трудову книжку та трудовий договір. З цим завданням вони справились успішно. А ще учні називали причини, через які вони прагнуть влаштуватися на роботу, говорили про проблеми, які виникають при влаштуванні на роботу.
         Учні школи на порозі дорослого життя і, звичайно ж, їх цікавили права та державні гарантії стосовно вибору професії та виду діяльності. Про послуги, пов’язані із забезпеченням зайнятості населення, які надаються службою зайнятості розповіла головний спеціаліст районного центру зайнятості Галина Олексіївна Татаріна.
         Забезпечуючи право користувачів бібліотеки, як і всіх громадян України на отримання інформації, бібліотекарі запропонували членам клубу «Феміда»  доступ до світової мережі Інтернет. Ця послуга в бібліотеці безкоштовна згідно програми «Бібліоміст». Інженер-програміст бібліотеки Віталій Крохмаль запропонував переглянути в інтернет-пункті бук-трейлер на книгу «Трудове право України у запитаннях та відповідях». Бажаючі мали можливість  познайомитися із книгами по трудовому праву, які є в бібліотеці та рекламною продукцією центру занятості.


                                      в.о. директора Зіньківської ЦБС Наталія Тоцька.

Немає коментарів:

Дописати коментар