четвер, 27 липня 2023 р.

Інформ - сеанс «Українська державність – мій Символ, моя Віра, мій Вибір» (до Дня Української Державності)

Інформ - сеанс «Українська державність – мій Символ, моя Віра, мій Вибір»  (до Дня Української Державності)

В українську державність ми віруємо,
українську державність ми сповідуємо,
в її неминучості ми переконані.
 Для нас вона є до певної міри живою реальністю,
бо ідею її ми носимо в серці,
бо її духом, потребами овіяно все життя…

Симон Петлюра

28 липня Україна відзначає День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423 з метою утвердження понад тисячолітніх традицій українського державотворення, яке корінням сягає часів заснування міста Києва та розквітло за князювання Володимира Великого. «Точкою відліку» української державності є заснування Києва – столиці Київської Русі й сучасної України. Про це  можна ознайомитися в нашій бібліотеці у випуску «Голос України» №154 від 28 липня 2022 р

День Української Державності утверджує зв’язок українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу. Понад тисячу років державотворчому досвіду українців, нашій культурі, нашій самобутності, українському характеру.

Історичні факти свідчать, що у 838 році вже існувала високорозвинена рання українська держава Русь, яка була однією з найбільших і наймогутніших держав Європи, одним із центрів не лише східнослов’янської, а й усієї європейської культури.

Спадкоємицями Київської Русі стали Галицько-Волинська Русь, Козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Карпатська Україна та сучасна Україна.

За сотні років, відбиваючи ворожі напади, потерпаючи від війн і нападів, насамперед, наших північних сусідів, нам вдалося зберегти свою ідентичність. Але ворог ніколи не знищить нашу націю, нашу велику та неподільну Україну.

Зараз у багатьох подвигах наших воїнів, у мудрості наших людей у боях, навіть просто в розмовах звичайних українців про те, що відбувається, ми можемо побачити, ми можемо почути і зрозуміти приклади таких же характерів, як сотні років тому. Можемо побачити приклади такої ж хоробрості, такого ж ставлення до життя, і, найголовніше, – ставлення до України й до ворога.

З нагоди відзначення цієї дати в читальному залі Зіньківської публічної бібліотеки оформлено інформ-сеанс «Українська державність – мій Символ, моя Віра, мій Вибір», де користувачі зможуть переглянути матеріал про історичні етапи українського державотворення упродовж майже півтора тисячолітнього періоду нашого минулого до сьогодення, проаналізувати важливі в цьому процесі історичні факти, події та документи, ознайомитися з шляхом боротьби, випробувань, розвитку української держави та її багатомільйонного народу.

    

Після всього, що пройшов наш народ, після всього, чого ми навчилися за століття, українці ніколи не віддадуть своєї незалежності. Берегти єдність зараз, працювати разом на перемогу – це найважливіше національне завдання, яке всі ми обов’язково виконаємо. А отже, захистимо країну в цій війні за незалежність та підтримаємо Збройні Сили України. Нам дістане сил перемогти агресора та побудувати ту Україну, про яку ми всі мріємо. Така наша історична місія. У кожного з нас. Слава Україні! Вітаємо зі святом!



Немає коментарів:

Дописати коментар