вівторок, 11 липня 2023 р.

Літературний пікнік


 Літературний пікнік

Останнім часом вийшла значна частина книг, присвячених нашому Зіньківському краю та місту, його письменникам і поетам, які оспівують красу рідного краю, розповідають про видатних діячів, які боролися за вічне буття. І не випадково бібліотечні працівники в читальному залі під відкритим небом в дитячому парку міста організували краєзнавчу імпрезу «Літературний пікнік», щоб познайомити користувачів бібліотеки та гостей міста із літературним надбанням.

    Відвідувачі знайомилися з цікавою історією та мальовничими краєвидами міста Зіньків, гортаючи книгу «Зіньків та зіньківці у світлинах та нарисах», яка нещодавно з’явилася на книжковій полиці бібліотеки.  


       Дізнавалися цікаві факти з історії нашого краю,  про його славних жителів: купця  Івана Воздвиженського, земського лікаря Івана Петровського, полковника Василя Шимона та інших із сторінок книги Олександра Сірого «Моя Грунщина», в якій є розділи: «Дещо про історію Зінькова та Зіньківського району з найдавніших часів»,  «Діяльність земства в Зіньківському повіті». 

     Познайомилися з невичерпним багатством творчого потенціалу Полтавщини і Зіньківщини, перегорнувши трьохтомний біобібліографічний словник  Ротачів  «Полтавщина літературна». На його сторінках можна знайти багато нової інформації про наших земляків:  Миколу та Михайла Зерових, Тетяну Кльокту, Анатолія Малька, Павла Сухораду, Павла Сердюка, Марію Романівську, Олександра Пушка, Ольгу Кондратенко, братів Івана, Якова та Степана Майстренків.

      Про незвичайну людину, яка внесла вагомий внесок у розбудову міста - купця Івана Воздвиженського, життя та смерть якого оповиті не одною таємницею, дізнавалися учасники заходу з книги Олександра Терещенкова  «Трагічна доля на межі століть».

 Відвідувачі мали можливість тримати в руках не просто книгу, а справжній щоденник життя науковця, лікаря Володимира Мосієнка, нашого земляка, хірурга. Дізнавалися про його родинні цінності із  книги  «Серед пройдених шляхів у цьому світі – один і мій». 

Батьки та діти, які відпочивали в парку, мали можливість прийняти участь у літературній грі «Відгадай письменника».

      В «літературних родзинках» знайомилися з цікавими фактами з життя письменників-краян, а саме Миколи  Зерова, лідера «неокласиків», талановитого оратора, ерудита, перекладача, історика та літературознавця, автора 100 сонетів.

А ще про Дмитра Нитченка, автора книг «Від Зінькова до Мельборну», «Під сонцем Австралії», який 47 років прожив в Австралії, але все життя пам’ятав та любив ззіньківські простори, його дочку  Лесю Богуславець (Ткач), авторку книги «На прощу до рідної землі» та інших.

         Знайомилися зі скарбами нашого краю на сторінках книги Миколи Гриценка «Історичні скарби Зіньківщини», в якій, до речі ви знайдете, цікавимй словничок прізвищ зіньківчан. 

         Тож гортайте сторінки краєзнавчих видань, які має наша бібліотека і ви дізнаєтесь багато цікавого.   Пишайтеся, тим, що виросли на землі незалежних вільних козаків, яка дала світові видатних зіньківчан: поетів, письменників, літературознавців, гончарів і музикантів, вчених і аграріїв.


 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар