пʼятниця, 3 травня 2024 р.

Паска красна день вітає

 

Паска красна день вітає

(Великодній калейдоскоп)



На столі - духмяна паска,

А круг неї - писанки,

Уділи нам Боже, ласки

На всі дні, на всі віки!

Немала у нас  родина,

Та молитва всіх єдна:

Хай розквітне Україна,

Як в погожі дні - весна.

         Розквітає природа, зеленіє трава, сонце ласкаво гріє землю, дзвінко щебечуть перші ластівки та в’ють гніздечка для своєї пташиної сім’ї. Все навкруги пробуджується після довгої зими і оживає.

Українці відроджують та свято бережуть свої національні традиції, уявлення про весняне пробудження, про невмирущість вічно живого духу нашого народу. Одним з головних свят є Великдень. Свято Великодня - найсвітліше, найбільш шановне християнське свято, що встановлено на честь Воскресіння Ісуса Христа. Символами свята є усе, що символізує Вічне Життя, Оновлення та Світло: паска, крашанка,  писанка, світло пасхальної свічки.

     Світле Воскресіння прийнято наповнювати добрими справами, світлими думками та радісним співом і взаємними привітаннями: «Христос Воскрес!» -  «Воістину Воскрес!». За давнім переказом, Ісус Христос після воскресіння приходив до апостолів під час їх трапез. Вони ж залишали для нього самого вільне місце, а на тарілку клали шматочок хліба. Так і з’явилася традиція у свято Воскресіння залишати хліб у храмі на особливому столі, як це робили апостоли. З часом ця традиція міцно вкоренилася у багатьох родинах. Кожна господиня стала випікати в честь свята подібний хліб округлої форми - паску - на згадку про Христові слова: «Я є Хліб життя». Ці паски є найбільшою окрасою і основною поживою великоднього столу.



       Найстаріша святкова паска, котра збереглася до наших днів, була виготовлена ще у 1821 році у Лондоні. Дивно, що паска не тільки не запліснявіла за стільки років, але і пахне як свіжа. На ній чітко збереглося зображення хреста, який зробив пекар під час випічки.



     А ось найбільшу паску спекли не де-небудь, а саме в нашій країні. Сталося це на Великдень у 2011 році в селищі Ялта Першотравневого району Донецької області. Важила паска більше двох тон, а у висоту досягала двох з половиною метрів. Загалом, була розміром з невелику кімнату. Така ось гігантська вийшла пасочка, якою змогли поласувати усі бажаючі.

     Фарбовані яйця - один з головних символів Великодня. В Україні фарбовані яйця розділяють на крашанки, писанки, крапанки, мальованки.


     Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця висотою 14 метрів та діаметром 10 метрів стала візитівкою міста Коломиї. Це єдиний у світі музей писанкового розпису, що приваблює відвідувачів з усього світу.



Багатий великодній стіл - символ небесної радості і символ вечері Господньої. Розговляються, насамперед, освяченим яйцем. Окрім паски та яєць (крашанок та писанок), серед освяченого може бути смаженина, ковбаса, риба, сир, часник, полин, хрін, сіль та вино.


         Щоб згадати пов’язані з Великоднем народні й сімейні звичаї, напередодні Величного Свята Пасхи у Зіньківській публічній бібліотеці на абонементі відділу обслуговування розгорнуто  великодній калейдоскоп книг  «Паска красна день вітає». Пропонуємо до вашого ознайомлення пізнавальні книги про Великдень: О.Воропай «Звичаї нашого народу», «Традиції і свята українського народу», «Дерево життя», Т.Кара-Васильєва «Декоративне мистецтво України 20-го століття», М.Кириченко «Український народний декоративний розпис», О.Соломченко «Писанки Українських Карпат», «Звичаї нашого народу. Страви української кухні», «Українське свято. Народні традиції та обряди. Українська кухня» та інші. Видання розповідають про історію і традиції святкування Великодня на Україні,  таємничу символіку писанок, що потрібно покласти у великодній кошик, смачні рецепти пасок, великоднього печива та красиві великодні декорації для своєї оселі.

         Сьогодні в умовах війни Великдень - це не лише весна та смачна паска, з цим святом пов’язані надії кожного українця на нашу Перемогу та відродження України. Хай малинові дзвони Великодня принесуть у вашу оселю радість, віру, надію, любов та омріяний мир. Христос Воскрес! Воістину воскрес!



Немає коментарів:

Дописати коментар