четвер, 13 липня 2023 р.

Один – на один з рядком Василя Барки

Один – на один з рядком Василя Барки

(виставка – календар до 115 років від дня народження поета, 

прозаїка українського зарубіжжя)

         Для шанувальників художнього слова, творчості вітчизняного  письменника, представника української діаспори у Сполучених Штатах Америки  Василя Барки працівники читального залу Зіньківської публічної бібліотеки оформили виставку – календар « Один – на один з рядком Василя Барки».  Справжнє його прізвище - Василь Очерет. 

         Василь Барка наш краянин. Він народився 16 липня  1908 року в селі Солониця Лубенського району на Полтавщині в козачій родині.

          Його літературна спадщина  складає, крім рукописів, -  понад 20 книг поезій, романів, повістей, есе, перекладів, літературної критики.

               Прізвища  Василя Барки немає в Українській радянській літературі. Тоді про нього замовчували . На жаль, широке коло українців відкрили для себе Василя Барку тільки після здобуття Україною незалежності, коли було надруковано його всесвітньовідомий роман «Жовтий князь».


          В цьому романі він один із перших заговорив про голод 1932- 1933 років на Україні, який дав широкому читачеві реальну картину нечуваного в історії людства штучного голодомору. Барка створив у своїй книзі символічний образ Жовтого князя,  демона зла,  який несе з собою лише руйнування, спустошення, муки і смерть.

       Василь Барка відомий також як дуже талановитий поет, в цьому шановні наші користувачі  переконаєтесь, перегорнувши сторінки книги поезій  «Океан», яка теж є в нашій бібліотеці.


     Ви прочитаєте там такі рядки:

Прошу: черешні в червоному намисті, ждіть

отут – за дверцятами залізними!

І вони стоять… Коралові разки перебирають…

Прошу: берези в мережаних мантіях, отам –

під фарбованими хмарами – ждіть!

І вони стоять, зелені оповіді шепчуть…

         Про нього ви можемо прочитати в Енциклопедії Сучасної України т. 2 на 260 сторінці. Це  видання створює  Національна академія наук України спільно з Науковим товариством імені Шевченка

 

       А ще в довіднику «Українські письменники. Біографії. Огляди творчості. Літературні напрямки і течії».  

     Біографічну довідку про Василя Барку можна знайти і в «Універсальному літературному словнику-довіднику».

           І це не весь перелік літератури, яка містить інформацію  про  життєвий та творчий шлях письменника-земляка.  Запрошуємо вас  в читальний зал  нашої бібліотеки і ви більше дізнаєтесь про нього.




Немає коментарів:

Дописати коментар