четвер, 27 липня 2023 р.

Інформаційний мікс «День Хрещення Київської Русі: цікаві факти та історичне значення»


Інформаційний мікс
 «День Хрещення Київської Русі:
 цікаві факти та історичне значення»

  28 липня - весь християнський світ вшановує пам'ять рівноапостольного великого князя Володимира. З нагоди цієї дати, починаючи з 2008 року, в Україні відзначається державне свято - День Хрещення Київської Русі - України. Завдяки Володимиру у 988 році Київська Русь отримала хрещення. Повернувшись з Візантії, Володимир хрестив своїх синів, двір і бояр.

Дізнатися більше про історію цього свята, легенду, пов’язану з цією подією, а також про традиції та святкування річниці хрещення Русі   пропонує користувачам інформаційний мікс «День Хрещення Київської Русі: цікаві факти та історичне значення», підготовлений бібліотекарями Зіньківської публічної бібліотеки.

Прийняття Київською Руссю християнства стало подією вселенського значення, що на віки визначила духовну долю нашої Церкви й українського народу та донині має великий вплив на життя суспільства і держави.

Християнство було затверджене в нашому народі та стало справжньою основою, навколо якого сформувалася її духовність, виховалися десятки поколінь, народ достойно ніс свої традиції, серед яких – повага до ближнього і любов до Бога.

За легендою, ця подія сталася під час правління князя Володимира Святославовича. Він був визначною постаттю, яка розуміла важливість релігії в житті народу та її роль у формуванні держави. Володимир шукав нову релігію для свого народу, щоб зміцнити його єдність та забезпечити йому місце серед інших європейських народів.

Першою правителькою на Русі, що офіційно прийняла християнство, стала вдова князя Ігоря, княгиня Ольга.

 Під час її перебування у 957 р. В Константинополі було докладено чимало зусиль, щоб здобути найвищий державний титул «дочки» імператора. Тоді Ольга приватно приймає хрещення. Після повернення з Константинополя княгиня починає проводити лінію на обмеження впливу язичництва у державі, будує дерев’яну церкву святої Софії.

Продовжив справу своєї бабусі – хрестити Київську Русь і проголосити християнство державною релігією – зміг лише князь Володимир Великий.

Прийшовши до влади за допомогою варязької дружини і язичницької еліти, Володимир за для їх інтересів запровадив язичницький пантеон богів. На місці старого капища, де стояв ідол Перуна, з’являються шість різноплемінних богів – Перун, Дажбог, Хорс, Стрибог, Сімаргл, Мокош. Але трохи згодом Володимир, переконавшись, що для зміцнення держави та її престижу потрібна нова віра, вирішив прийняти християнство та охрестити весь свій народ.

Після розгрому заколотників у Візантії, влітку 988 р. великий князь Володимир Святославович був охрещений в церкві св. Іакова в Херсонесі, де й одружився з Анною. Володимир у перший по хрещенні день наказав скидати ідолів, рубати й палити, а статую Перуна прив’язали коневі до хвоста й тягнули до Дніпра. На місцях, де стояли ідоли богів, побудували християнські церкви бобожниці, як їх часом називали.

Після офіційного хрещення киян, християнство стає державною релігією Київської Русі. Для унормування церковного життя у своїй державі Володимир видав Устав, призначивши десятину на утримання церкви, та визначив права духовенства. На чолі церкви стояв київський митрополит. У великих містах перебували єпископи, які вирішували всі церковні справи своїх єпархій.

Тисячу років тому хрещення Русі означало великий крок країни у сучасне суспільство. Майже всюди панувало моновірування, тож Русь без цього просто не змогла б стати настільки ж поважною державою. Крім того, завдяки церкві у ті часи розвивалася писемність та грамотність народу. Було відкрито багато шкіл та бібліотек, розвивалося мистецтво та культура.

На честь тисячної річниці хрещення Русі було випущено святкову монету номіналом у 25 карбованців. Пізніше, у 2000 та 2008 роках, НБУ було випущено ще по одній монеті з зображеннями хрещення. Номінал обох монет — 100 гривень.

                   

Хрещення Київської Русі-України стало поворотним для нашої історії. Рівноапостольний князь Володимир Великий приніс на київські землі християнство, що стало основою наших духовних та культурних традицій. Ця знаменна подія задала вектор розвитку нашого народу на тисячоліття вперед.

Нехай і багато років пройшло з тих пір, як князь Володимир хрестив Русь. Та ми, як люди православні, й нині шануємо цей день. Успіху й терпіння! Удачі та везіння! Добра та щастя! Усіх вітаємо із цим святом! Давайте дорожити тим, що маємо, та вірою! І якщо наші думки та дії дійсно будуть добрими та світлими, ми обов’язково переможемо все зле й лихе!

 

Бажаємо, щоб духовна міць ніколи не згасала й наповнювала всіх нас незламною вірою в мирну та непереможну Україну!

Завітайте до нашої книгозбірні ознайомитися з книгами і підібраним матеріалом по даній темі.

 




Немає коментарів:

Дописати коментар