вівторок, 20 лютого 2024 р.

Мовний калейдоскоп «Чистіше від зорі хай буде слово»

 

Любіть красу своєї мови,

Звучання слів і запах слів:

Це квітка ніжна і чудова

З широких батьківських степів.

Всі каравани знайдуть воду

В краю пустель і злих негод:

Як річка, з роду і до роду,

Там мова з’єднує народ.

     Українська мова – одна з найдавніших і найбагатших мов на земній кулі. Українська мова пахне спілими яблуками, смаку кришталево-чистою джерельною водою, звучить, як щебет солов’я. Українська мова, Україна як незалежна, унітарна та суверенна держава були, є і будуть!

 


     З нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови в актовому залі  Зіньківського центру соціальних послуг для пенсіонерів - членів бібліотечного клубу «Леді Позитив» спільно з працівниками відділення соціальної роботи був проведений мовний калейдоскоп «Чистіше від зорі хай буде слово».


    Ведучі заходу бібліотекар Валентина Зеленська та фахівець відділу соціальної адаптації Ніна Вощинська розповіли, що на сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, починаючи з 2000-го року,  було прийнято щорічно відзначати 21 лютого Міжнародний день рідної мови. Це свято, яке нагадує про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні. Більшість свого виступу вони присвятили розвитку і захисту української мови. Підкреслили, що українська мова стала ще й стратегічною зброєю, символом незламності та віри.


     Під час заходу присутні поринули у чудовий прекрасний світ нашої рідної мови, відчули її багатство, мелодійність, красу. набралися позитивних емоцій переглянувши відео-фрагмент «Наталка Полтавка», «Сватання на Гончарівці», міні-сценку «Кухлик» та ін.       



     Гості продемонстрували власні знання та вміння: читали вірші про мову, приймали участь у конкурсі скоромовок, показали свою кмітливість у розгаданні народних українських загадок та продовжували запропоновані частини прислів᾽я, співали українських пісень.  Це дало їм змогу відчути себе частинкою великого народу, який володіє найбільшим скарбом – мовою.





     Душевний тон святковому заходу задав самодіяльний  творчий колектив «Панночки». Гості переглянули танець «Ти щаслива будеш», гру на ложках «Ой гоп, гопачок» та гумореску «Весілля».


     Психологиня Ольга Михайленко розповіла «Як правильно говорити українською мовою» .




     Гармонійним доповненням до заходу став перегляд літератури «О рідна мово, скарб мій!»», на якому представлені книги про усну народну творчість: пісні, приказки, загадки, перекази,легенди…

        За українську мову, національну ідентичність та право бути господарями на своїй землі гинуть кращі сини та доньки країни.  росія, як і попередніми століттями, знищує українські книги, культурні надбання. Сила мови, сила культури і незламність українського народу не залишать російському агресору ніяких шансів. Тож бережімо, шануймо, любімо, вивчаймо, пропагуймо, збагачуймо нашу солов'їну. У ній - безсмертя Духу нашого народу, це мова Героїв. Слава українському народу - творцеві і носію величної мови! Слава Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар