понеділок, 19 лютого 2024 р.

Інформаційне вітрило «Лев Бразоль і наш край»

Інформаційне вітрило «Лев Бразоль і наш край»



У всі часи Зіньківщина щедро дарувала світу непересічних талановитих людей. Чимало наших земляків прославили рідний край, ставши відомими всьому світові літераторами, художниками, діячами науки і культури. Але не всі знають, який величезний вклад внесла Зіньківщина в розвиток медичної науки. Лікарі - виходці нашого краю, були відомі у наукових колах усього світу.

                                                  


         20 лютого 1854 року в сім’ї дворян народився Лев Євгенійович Бразоль – вчений-медик, який став першим лікарем-гомеопатом. Після закінчення Харківської гімназії 1871 року вступив до Медико-хірургічної академії. А тоді була служба армійським лікарем до 1886 року, поки не звільнився у запас.

              Закінчивши Санкт-Петербурзьку Військово-медичну академію, поїхав на стажування в Болгарію та Німеччину. У 1880 році приїжджає на батьківщину, де займається приватною лікарською практикою і має неабиякий авторитет серед дворян Зіньківщини. Також лікує селян свого села, стає меценатом побудови Михайлівської церкви в своєму селі Журавному. Консультує хворих у Зіньківській міській лікарні, де проводить декілька показових операцій. Також приймає участь у ліквідації дифтерії в нашому краї.

                                                        


У 1881 році Лев Одружується з Юлією Миколаївною Добросельською - дочкою поміщика. В шлюбі народилися двоє синів - Борис та Євген.

                                                


У 1885 році Лев Бразоль стає членом Санкт-Петербурзького товариства лікарів-гомеопатів, а згодом і його президентом. Був учасником 4 Всесвітніх гомеопатичних конгресів у Парижі та Лондоні. У 1887 році  Лев Євгенійович стає головним редактором журналу «Гомеопатичний вісник», - єдиного на той час спеціального видання про гомеопатію.



З 1895 року працює в клініці професора Боткіна, де починає серйозно займатися гомеопатією. З цією метою він їде на навчання в Париж та Берлін. Після закінчення навчання, захищає докторську дисертацію на тему «Яким чином звільняється кров від надлишку цукру». У 1913 році Лев Бразоль організував проведення 1-го з їзду гомеопатів, в якому взяли участь 716 чоловік.

         Переворот 1917 року і громадянська війна принесли нові страждання  доктору Бразолю: його квартира в Києві була розграбована, бібліотека та рукопис книги, присвяченій гомеопатії, загинули. У 1918 році більшовиками була відібрана лікарня, припинило існування і Товариство лікарів-гомеопатів.

                                                 


         У 1924 році він залишає Київ і переїжджає до Парижа.  Всі ці перепетії  зовсім підірвали його здоров’я, він хворіє, живе бідно. 20 січня 1927 року Лев Євгенійович Бразоль помер у Франції.  Талановитий вчений написав біля 10 наукових праць, серед них: « Публічні лекції про гомеопатів», « Про холеру та її гомеопатичне лікування» та інші, якими до сих пір користуються вчені  всього світу.

         Після смерті Лев Бразоль залишив після себе славу справжнього лікаря, допитливого і сумлінного дослідника, талановитого лектора і блискучого публіциста. Таких патріотів своєї справи в ті часи було небагато, але вони внесли свою вагому частку в розвиток вітчизняної медичної науки.

Немає коментарів:

Дописати коментар