четвер, 26 жовтня 2023 р.

Без мови немає народу, як сонця без сяйва й тепла

 

Вечір української мови

                   «Без мови немає народу, як сонця без сяйва й тепла»

(до Дня української писемності та мови)

                           

Як гул століть, як шум віків,

Як бурі подих рідна мова,

Вишневих ніжних пелюстків,

Сурма походу світанкова,

Неволі стогін, волі спів,

Життя духовного основа.

 


Із сивої глибини віків бере початок наша мова. Корені українського слова проросли з найдавніших діалектів прасловянських писмен та розвинулись в часи Київської Русі. Древнє слово розквітало у найдавніших полемічних творах, у писемності різних часів. Шлях її розвитку - це тернистий шлях її боротьби, яка продовжується і нині. Та не вдалося тоді й не вдасться і сьогодні ворогам знищити нашу мову. Вони усвідомлюють, що ми єдиний народ, що Україна - сильна, неділима країна. І наш народ дбає про розвиток і збагачення рідної мови.



         Для юних шанувальників рідного слова в Зіньківській ПБ було проведено вечір української мови «Без мови немає народу, як сонця без сяйва й тепла» з нагоди Дня української писемності й мови, який відповідно до Указу Президента України №455/2023 від 28.07.2023 р. тепер відзначається 27 жовтня.





На захід запросили учнів 8 класу Зіньківського ліцею ім. Миколи Зерова.

         Разом з бібліотекарем Ольгою Житник діти здійснили невеличкий екскурс в історію української мови, пригадали прислів’я, приказки та загадки.

         Позмагалися в виразному читанні віршів, взяли участь в різних конкурсах та завданнях. Всім присутнім підняли настрій пісні про рідну мову, які звучали під час заходу.



         Ми живемо в чудовій країні - нашій славній Україні, і куди б ти не пішов - твоя Батьківщина, твій народ і твоя мова завжди будуть з тобою. Ніколи не забувайте рідну мову та шануйте її.

Немає коментарів:

Дописати коментар