середу, 26 серпня 2020 р.

Естафета мужності

 

«Естафета мужності»
(Літературна майстерня до Дня памяті загиблих захисників України)

Ніколи горе не мине,

Не заживуть душевні рани

І моє серце не прийме

Того, що ти тепер не з нами.



В Україні 29 серпня вдруге відзначають День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Таку пам’ятну дату своїм указом встановив президент України В.Зеленський. Ніщо так не об’єднує людей, як біда. Сьогодні вона на всіх одна… Війна. Ще кілька років тому, ми не могли собі і уявити, що знову на нашу землю прийде війна. Люди об’єдналися проти російського агресора. На полі битви - захисники, воїни. Це бійці, що зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарі, які в мирний час рятують поранених в АТО, волонтери, на плечах яких тримається наша армія.

Останнім часом книги про АТО стали дуже популярними, і це не дивно, адже події, що відбуваються на сході країни, стосуються кожного українця. Щодня ми стежимо за новинами із зони АТО, однак сьогодні про події на сході України можна дізнатися не тільки з інформаційних випусків, а й з книжок. Вони написані людьми, які там побували та на власні очі бачили весь жах того, що відбувається. На абонементі центральної районної бібліотеки для користувачів  представлена літературна майстерня «Естафета мужності»  нових книг про АТО, в яких розказано не тільки про гібридну війну на Донбасі, а й про переплетіння героїзму та зради, любові та ненависті, горя та радості, а також про багато-багато іншого.\



 «Аеропорт» Сергія Лойко – це ні літопис, ні розслідування, ні хроніка подій, це художній твір, заснований на реальних фактах про те, що відбувалося у Донецькому аеропорті. Роман не стільки про війну, скільки про ніжність, любов, зраду, біль, ненависть, відвагу та смерть. Це дійсно сильна книга, де передано реальні факти про війну, які підтверджені справжніми кіборгами. Твір змусить вас пережити та відчути усі тяготи жаху війни. Але головне те, що він розповідає про людей, які навіть в дуже страшні та важкі моменти, по-доброму жартують один над одним та поступово стають справжніми братами.



Девіз  видання «Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО» підготовленого журналістами «5 каналу» Ольгою Калиновською, Олегом Криштопою, Валентином Трохимчуком, Дарією Феденко та Євгеном Назаренком, − «Згадати все». Книгу побудовано за хронологічним принципом: масові заворушення на сході, перші успіхи української армії, Іловайський котел, Мінські домовленості, захист Донецького аеропорту, хитке перемир’я.Це   спогад про всіх , хто віддав своє життя, і про тих, хто вижив у боях. Тож читайте. Згадуйте. Аналізуйте. Пам’ятайте.



«Іловайський щоденник» Романа Зіненка  -  чесна і відверта книжка, написана безпосереднім учасником подій, бійцем добровольчого батальйону «Дніпро-1», який пройшов «Іловайський котел» від початку до кінця. Розповідь про маловідомі події в оточеному Іловайську та вихід бійців «кривавим коридором» дозволить вам пережити разом з українськими солдатами одну з найтрагічніших сторінок в історії сучасної України, відчути все те, чого зазнали бійці добровольчих батальйонів, а численні фотографії дають можливість краще уявити описані події.

П’ять секунд, п’ять днів, п’ять років, вічність - такий часовий  алгоритм  нового роману Євгена Положія «5секунд, 5днів», автора книги «Іловайськ». Головний герой, який все життя - на обох Майданах - бореться за справедливість, зрештою, коли починається війна, йде на фронт і там потрапляє в «Іловайський котел». Тяжко поранений, у складі групи з тринадцяти бійців, намагається вижити в безнадійній ситуації.

«Блокпост» - це нова книга Бориса Гуменюка, в якій ідеться про події в Україні часів Майдану і війни на Донбасі. Гуменюк відомий і як письменник, і як боєць АТО - зараз він обіймає посаду заступника командира добровольчого батальйону ОУН.

Українських захисників вирішив увічнити і майстер гостросюжетних романів Василь Шкляр. Свій твір «Чорне сонце» він присвятив бійцям добровольчого батальйону «Азов» (у його емблемі присутній символ «Чорне сонце»), з якими довгий час пробув на фронті. Від імені героя письменник розмірковує, хто і навіщо затягує криваву драму, чому гинуть найкращі, чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами і яким буде майбутнє України.

Роман  Юлії Ілюхи «Східний синдром» присвячується воїнам, полеглим за український Донбас. Це книга про любов і дружбу, про зраду і ненависть. Але, передусім, це книга про те, як змінює життя героїв - і самих героїв - війна. Це оповідь про людей, які повернулися з війни тілом, не повернувшись душею.

Книга «Шпитальні нотатки» Маргарити Довгань вміщує героїчні історії учасників АТО. Їх записала журналіст-шістдесятник і культурний діяч Маргарита Довгань, упродовж лютого 2015 р.- березня 2018 р., відвідуючи воїнів у Київському військовому шпиталі. Видання знайомить з нашими захисниками і є документом української  історії. Це крик-протест проти безуму війни, свідчення дивовижної витримки українського народу, яка дає можливість щоразу відроджуватися, знов і знов укріплюватися духом і плоттю в ім’я життя

Про героїв-сучасників неоголошеної війни з російським агресором та його посіпаками розповідається у книзі Валентини Розуменко «Нескорені», яка складається з інтерв’ю із тими українськими чоловіками та юнаками, які пройшли крізь пекло Іловайська, Дебальцевого, Донецького аеропорту та інших «гарячих» точок.

У книзі відомої полтавчанки Ганни Волкової «Якби не війна...» зібрані її власні журналістські репортажі та публікації на шпальтах всеукраїнської газети «Факти і коментарі», де вона працює майже 18 років. Збірка присвячена полеглим за незалежність України, їх близьким, тим, хто вижив у полоні бойовиків, героям якими будуть пишатись прийдешні покоління, про  яких складатимуть вірші та зніматимуть фільми.



Багато наших земляків пішли на війну добровольцями. Їм болить те, що розривають на шматки нашу землю, і ми віримо, що вони відстоять цілісність нашої держави, її волю, її пісню, золоті українські жита і мир.  Та війна забрала життя багатьох з них. Згадаймо сьогодні їх імена: Іван Матвієвський, Вадим Мирінець, Віталій Кузьменко, Роман Яковець, Микола Рясков. У нашій бібліотеці у відділі абонементу відкрито постійно діючий патріотичний куточок, де розміщено документи і фотографії присвячені подіям Майдану та війни на Сході України, серед яких знаходяться і фотографії наших загиблих героїв-земляків.



Cаме, 29 серпня, коли був розстріляний так званий «зелений» коридор пекельного Іловайська, відклавши свої буденні справи, згадайте їх - тих, хто, не жаліючи свого життя, пішов захищати наше, хто відлетів білим птахом у вічність, не докохавши, не народивши дітей, не обнявши дружину, не поцілувавши матусю, не побачивши миру, за який віддав найдорожче. Мир обов’язково настане, а загиблі воїни житимуть, допоки ми їх будемо пам’ятати. Запаліть цього дня свічку пам’яті, прийдіть на могили загиблих, обніміть за них їхніх матерів та батьків, поцілуйте їхніх дітей. Згадайте наших Героїв, бо без них не було б нас!

Нехай ніхто не половинить

Твоїх земель, не розтина,

Бо ти Єдина, Україна,

Бо ти на світі в нас одна!

Слава Україні! Героям Слава!



Немає коментарів:

Дописати коментар