середу, 19 серпня 2020 р.

Літературно – історичний екскурс « Прапор країни – це честь України».

 

Вже скільки закривавлених століть

Тебе, Вкраїно, імені лишали...

Тож встаньмо, браття, в цю врочисту мить:

Внесіте прапор вільної Держави!

Ганьбив наш прапор зловорожий гнів,

Його полотна в попелі лежали...

Але він знов, як день новий, розцвів,

Внесіте прапор вільної Держави!

Повірмо в те, що нас вже не збороть,

І долучаймось до добра і слави.

Хай будуть з нами Правда і Господь 

Внесіте прапор вільної Держави!


Кожна держава прагне виявити себе і свою сутність у національних символах. Символіка це візитна  картка країни. Історично склалося так, що кожна країна має свої Державні символи.  Державна символіка України формувалася не одне сторіччя, в її основі лежать традиції, культура та історія нашої держави. Тож запрошуємо вас в літературно-історичний екскурс «Прапор країни – це честь України» і ви дізнаєтеся, що ж належить до державної символіки і що вона означає.

         До Державних символів країни належать Державний прапор, Державний герб та Державний гімн, які є розпізнавальними знаками нашої держави.

                                     

Український національний символ - тризуб - сягає корінням у сиву давнину, коли людина тільки-но почала своє самоусвідомлення та самоствердження. Спочатку цей знак не був офіційним гербом, а виступав лише в ролі родового знака князів. Тризуб як знак Київської Держави насамперед символізує безперервність історичного розвитку народу. Кольорове зображення малого герба відповідає національним кольорам - жовтому і синьому. Співвідношення ширини тризуба до його висоти дотримано по принципу «золотого перетину», він розміщений на синьому п'ятикутному щиті, форма якого зумовлена загальним контуром тризуба.

         Ще одним Державним символом нашої країни є національний гімн на музику М.Вербицького. Музика до гімну народилася у 1864 році, коли Львівський український центр показав спектакль «Запорожці», в якому прозвучала пісня «Ще не вмерла Україна», яку із захватом зустріла публіка.  Офіційно пісня стала гімном після затвердження її Верховною радою України 15 січня 1992 року. А 6 березня 2003 року було затверджено текст гімну у другій редакції історичного тексту П.Чубинського.

                                      

         Крім містичного знака - тризуба, до  української державної символіки належить і Державний прапор України - полотнище з двох рівних горизонтальних смуг синього (верхнього) і жовтого (нижнього) кольорів. Українське синьо-жовте сполучення - одне з найдавніших. Походить воно від герба Галицько-Волинського князівства. Такий прапор вперше замайорів у червні 1848 року на міській ратуші Львова. Жовто-синя барва була настільки усвідомленою як національна, що першим парламентом України - Центральною радою у 1917 році без жодного сумніву було прийнято жовто-синій прапор як державний символ.

         Зауважимо, що коли прапор використовували стихійно, порядок його барв ще не був затверджений.  Використовували як синьо-жовте, так і жовто- синє забарвлення. Та з 1918 року було затверджено саме синьо-жовте поєднання кольорів.

4 вересня 1991 року, вже після проголошення незалежності України, національний прапор було піднято над Верховною Радою України. А 28 січня 1992 року прапор затверджений Верховною Радою. Державний прапор як символ нашої країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. В Україні свято День Державного прапора відзначається 23 серпня з офіційною церемонією підняття прапора по всій країні.

         Пропонуємо вам декілька цікавих фактів, які ви можливо, не знали про український прапор.

         Наш прапор змінив декілька кольорів, перш ніж прийти до звичного кольору - він був червоним, малиновим і червоно-синім.

         У 2016 році наші альпіністи встановили прапор на вершині найвищого вулкана світу - Охос-дель-Саладо в Альпах. Його висота - 6872 метра.

         Серед прапорів словянських країн тільки український і боснійський не мають червоних кольорів.

         Найдавніші українські прапорні полотнища були трикутно-клинової форми.

         22 липня 1976 року в Монреалі на 21 Олімпійських іграх під час змагань гандбольних команд СРСР і Румунії студент Любомир Шух  вимахував українським прапором, за що був видалений з арени, так як «потенційно- небезпечний прапор» міг призвести до заворушень.

         14 березня 1990 року у Стрию, першому з українських міст, було піднято наш прапор над будівлею міської ради. Це був перший прецедент публічного підняття українського національного прапора  над офіційною установою.

         А зараз ми вам розкажемо про національні рекорди пов’язані з нашим прапором.

         Найбільший український прапор, який був намальований, зявився в Києві в червні 2014 року. Волонтери на Оболонській набережній розмалювали величезну ділянку бетонного укосу набережної в кольори прапора України.

         23 серпня у Дніпрі підняли найбільший прапор, який коли-небудь майорів над українською територією. Висота флагштока - 72 метра, а розмір полотна - 12 на 18 метрів.

         У Херсоні створили унікальний прапор, який склали зі знамен, що були привезені у різні періоди із зони АТО волонтерами та військовими, усі прапори з автографами бійців.

         У Запоріжжі встановили рекорд України - там створили найбільший державний прапор із повітряних кульок.

         Найбільший прапор України запустили в небо над Авдіївкою, прапор розміром 20х6 метрів та загальною площею 120 кв.м.

         У 2018 році в Києві, у День державного прапора, встановили національний рекорд, розгорнувши на вулицях найдовший прапор країни. Довжина прапора становила 2700 метрів, кожні 100 метрів – це один символічний рік незалежності держави.

 Тож  вітаємо вас з Днем Державного прапора та Днем Незалежності нашої держави і бажаємо миру вашим домівкам та процвітання нашій Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар