четвер, 7 березня 2024 р.

Перегляд літератури «Порфирій Батюк і музика»

 

Перегляд літератури «Порфирій Батюк і музика»

(140 років від дня народження композитора, фольклориста, педагога, уроженця м. Зіньків)



Незліченні скарби духовності подарувала світу щедра зіньківська земля. Тут народилося багато знаменитих та яскравих особистостей, які прославили наш край не тільки в Україні, а й далеко за її межами, ставши гордістю української науки і культури.

Серед відомих та талановитих вихідців Зіньківщини і наш земляк, віртуоз у світі музики Порфирій Батюк. Його талант розвивався під впливом співучої зіньківської землі. Він записав і обробив велику кількість народних пісень різного періоду, створив близько 900 творів: кантати, пісні, п’єси для фортепіано на теми українських народних мелодій.

Композитор і фольклорист Порфирій Кирилович Батюк народився 11 березня 1884 року в м. Зінькові. Музичну освіту здобув в петербурзі в музичній школі ім. Смоленського та в придворній спеціальній капелі (зі званням диригента, вчителя співу та теорії музики). Додатково вивчав також гру на скрипці у професора  П. Вилькомирського і постановку голосу у професора В.Власова.

Повернувшись додому, у 1913 році розпочав музично-педагогічну роботу на посаді вчителя співів у зіньківських чоловічій гімназії та жіночій прогімназії. Видав «Музичну хрестоматію для шкіл» та збірку шкільних хорів «Червоні свята». Разом із П. Толстяковим 1918 року заснували школу для диригентів сільських хорів. Керував хорами у Зінькові, Охтирці та Харкові.

З 1944 року працював старшим науковим співробітником в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН УРСР. На Шевченкові тексти написав дитячі хори без супроводу «Заповіт», «Мені тринадцятий минало», «Річка» («Тече вода з-під явора»), романс для високого голосу з супроводом фортепіано «У гаю, гаю», мішані хори без супроводу «На могилі, на високій» і «Хай про тебе слава лине» на слова К. Яцика, Автор музики до відомої пісні на слова С. Черкасенка «Тихо над річкою».

 


 З нагоди 140-річчя від дня народження Порфирія Батюка  в читальному залі бібліотеки підготовлено перегляд літератури «Порфирій Батюк і музика», де представлені видання, що розкривають сторінки біографії, аналіз творів композитора, фольклорні матеріали автора.

Зокрема,  це такі книги: «Енциклопедія Сучасної України. Том 2»; «Зіньківщина. Історичні нариси»; «Зіньківщина, рідний край»; Літвішко Л., Літвішко О. «Зіньків від сивої давнини до наших днів»;  Муха А.І. «Композитори України та української діаспори»; Степаненко М. «Літературно-мистецька Полтавщина»; Терещенков О. «Трагічна доля на межі століть».

В честь нашого видатного земляка   Зіньківській  музичній  школі присвоєно ім’я  Порфирія Батюка, а в 2004 році була заснована мистецька премія «Юний віртуоз».

Усіх, хто бажає ближче ознайомитися із творчою спадщиною та життєвим шляхом видатного композитора, запрошуємо до нашої книгозбірні.

Немає коментарів:

Дописати коментар