вівторок, 27 червня 2023 р.

Інформаційний гід «Історія української Конституції» (до Дня Конституції України)

 



            Ми живемо у незалежній країні, ім’я якій Україна. Всі ці роки – то роки нашого воскресіння, єднання, осмислення своєї долі й історії. А перед ними, цими роками незалежності, були століття, якими українці йшли до своєї держави.

           Найвищий закон утверджує багатовікове прагнення українського народу до незалежності і власної держави. Прийняття Конституції України є закономірною і важливою віхою в історичному розвитку України.

           Історики запишуть для прийдешніх поколінь, що в ніч з 27 на 28 червня 1996 року була прийнята і затверджена Конституція України. На пам’ять про прийняття Конституції в Україні щорічно святкується державне свято – День Конституції України. З прийняттям цього доленосного документа було закріплено правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Конституція врахувала історичний досвід українського народу та кращі світові традиції.


         Так, понад 300 років тому – 5 квітня 1710 року була укладена Конституція Пилипа Орлика, одна з перших європейських конституцій нового часу, і написав її саме українець. У документі були закладені демократичні принципи парламентаризму, а держава називалась Україною. Цей документ уперше встановлював державний суверенітет України й визначав її кордони.  Втім, Конституція Орлика, так і не набула чинності, оскільки була написана в умовах вигнання.


          29 січня 1918 року в IV універсалі Української Центральної Ради було проголошено створення Української Народної Республіки. 29 квітня того ж року на сесії Центральної Ради було затверджено Конституцію Української Народної Республіки. Автором її став Михайло Грушевський.



          На території України за період радянської влади було прийнято чотири Конституції УРСР – 1919, 1929, 1937, 1978 років. Вони повністю копіювали союзні конституції і були формальними.





            Верховна Рада Української РСР 16 липня 1990 року проголосила суверенітет України. Декларація про державний суверенітет України стала основою для «Акту проголошення незалежності України». А 24 серпня 1991 року Україна заявила світовій спільноті про себе як про незалежну й вільну державу, прийнявши «Акт проголошення незалежної України». З того дня наша країна почала свою розбудову.


           З 20 вересня 1994 року Верховною Радою України було створено Конституційну комісію, яка розробляла нову Конституцію нашої молодої держави. Прийняттю Конституції передував затяжний період протистояння між Президентом України та парламентом. Чинна Конституція України складається з 15 розділів та 161 статті. Ось таким довгим, складним і тернистим був шлях створення Конституції України.

         Конституція, як рентген, показує наші сильні та слабкі сторони. Наші принципи, наші цінності, наші ідеали. Рівень свободи і права, які ми готові захищати. Рівень зрілості й обов’язки, які готові виконувати. Норми Конституції дають змогу розшифрувати генетичний код нашої нації.

         Перед початком повномасштабної війни, у 2019 році, до Конституції України внесли історичні зміни. Україна зафіксувала курс на НАТО і ЄС. 23 червня 2022 року Україна  отримала статус кандидата у члени ЄС. Від країн НАТО держава отримує озброєння й фінансову підтримку. Статус кандидата у члени ЄС, який був отриманий внаслідок запеклої боротьби з рашистами в політиці й на фронті, зобов’язує нас рухатися вперед і здійснювати незворотні демократичні зміни. Ухвалений 27 років тому Основний закон - це детальний портрет українців, і зараз, у час повномасштабної війни, яскраво проявляються його головні риси.



          Наш Державний прапор – стяг зі смуг синього й жовтого кольорів. Два священних кольори. Наш герб – знак Княжої Держави Володимира Великого – це тризуб. Наш Державний гімн "Ще не вмерла України і слава, і воля…" Вони живуть і будуть жити. І наша державна мова – українська. І ми поважаємо всі інші мови, тому за Україну сьогодні воюють багатьма мовами.


         Українці захищають свої права, гарантовані Конституцією, зокрема невід'ємне право на життя, яке росія порушила десятки тисяч разів і відняла десятки тисячі життів та недоторканність житла, яку щодня й щоночі порушують її ракети, бомби та кулі. Захист України – це найважливіші функції держави і справа всього народу.

Вітаємо всіх жителів громади з Днем Конституції України! Нехай щодня ближчою стає наша Перемога і нехай над нашою Україною заясніє мирне небо! Зі святом!



Немає коментарів:

Дописати коментар