неділю, 5 липня 2020 р.

Книжковий вернісаж « Сім’ю єднає мудрість»


                                    
                  
                            В щасливі і сумні години,
                            Куди б нам не стелився шлях,
                            Не згасне вогнище родинне
                            В людських запалених серцях.

Родина, родинне вогнище, родинне тепло – одні з найважливіших речей у нашому житті. Хто ще може підтримати, втішити, допомогти, вислухати та дати слушну пораду у важких життєвих ситуаціях, як не найрідніші люди. Хто щиро розділить радість у моменти щастя, як не близькі та кохані. Родина – це твій маленький світ, в якому все зрозуміле, дороге.  Адже в родині ми робимо свої перші кроки, тут вчимося любові та милосердю, звідси стелеться нам дорога в самостійне життя. Родина навчає нас поважати своїх предків, любити Батьківщину, берегти і шанувати память свого роду.
         8 липня в Україні відзначають День родини. Попри те, що це свято відносно молоде, щорічно його святкують все більше і більше українців. Вперше його відзначили у 2012 році. День 8 липня було вибрано не випадково, адже у цей день вшановують святих Петра і Февронію, яких вважають покровителями сімейного життя. Саме їх союз є зразком щасливого шлюбу. Сім’я, любов і вірність – стовпи, на яких тримається наше життя. Родина дає нам відчуття любові і вірності, бо все це – складові людського щастя.
         У районній бібліотеці для дорослих на абонементі до Дня родини розгорнуто книжковий вернісаж « Сімю єднає мудрість». До уваги користувачів представлено народознавчу та художню літературу присвячену родині та сімейним цінностям.


         Книги «Кращі прислів’я та приказки українського народу», «Живлюче джерело», «Українські народні жартівливі пісні» - є справжньою скарбницею народної родинної мудрості, кмітливості, гумору.

         В кожній сім’ї є свої традиції святкування родинних свят, тому сьогодні народні традиції і звичаї є головним чинником відродження нації. І саме про це йдеться в книгах «Українські традиції та звичаї», Г.Лозко «Українське народознавство», «Традиції і свята українського народу», Й.Лозинський «Українське весілля».


         Рід, родовід, рідня… Слова від одного кореня, які в Україні споконвіку вважаються святими. Адже коріння роду людського тягнеться з сивої давнини, з міфів і легенд наших пращурів. Все це в повній мірі розкрито в книгах О. Стражного «Український менталітет», В.Войтович «Міфи та легенди давньої України», «Дерево життя», А.Ковтун «Вода і вогонь в українських легендах та віруваннях».

         І не можемо сьогодні не представити книги, які стали класикою української літератури і в яких читач з веселою посмішкою спостерігає за пригодами Грицька з твору І.Квітки-Основ’яненко «Сватання на Гончарівці», милується колоритними постатями і соковитим гумором у повісті І.Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». Не втратили своєї актуальності і сьогодні твори І.Карпенка-Карого «Хазяїн», «Мартин Боруля», «Сто тисяч», вічні теми кохання, вірності і зради порушує О.Коломієць у п’єсі «Дикий ангел».

         Тож запрошуємо всіх любителів книги завітати до нашої книгозбірні і вибрати собі книги для душі та насолоджуватися читанням усією родиною. Адже ніхто не стане заперечувати, що родина завше була і залишається джерелом любові та поваги. Тож зичимо кожній родині міцного здоров’я, любові та злагоди.  Нехай для кожного з вас родина залишається надійною фортецею, тим місцем, де завжди зрозуміють, підтримають і допоможуть.
І День родини – це ще один привід  провести час з рідними, найдорожчими. Даруйте щасливі миті своїм близьким щодня і бережіть свою родину!

Немає коментарів:

Дописати коментар