середу, 23 травня 2018 р.

Джерело духовності : від Кирила та Мефодія до наших днів


Інтелектуальний турнір
«Джерело духовності : від Кирила та Мефодія до наших днів»
( До Дня рівноапостольних Кирила і Мефодія. Дня слов’янської писемності і культури)
І йшли віки
І були українці.
І створилося
Слово
Українське.
( Степан Сапеляк)
          Ми пізнаємо світ через слово. Саме воно здатне переносити й передавати величезний  обсяг  інформації з минулого у сьогодення і з сьогодення у прийдешнє. Слово відображає культуру народу, його побут, звичаї. Ним промовляють батьки, вчителі, учні. Словом звертаються і незнайомі люди, і далекі предки наші.


До Дня  слов’янської писемності і культури, Дня рівноапостольних  Кирила і Мефодія в читальному залі Зіньківської  центральної районної бібліотеки зібралися учні 12 та 14 груп Зіньківського регіонального центру професійно – технічної освіти на інтелектуальний турнір «Джерело духовності : від Кирила та Мефодія до наших днів». Учасники турніру мали можливість показати свої знання з історії слов’янської писемності і культури, її творців – рівноапостольних Кирила і Мефодія.

         Завідуюча відділом обслуговування Лідія Колоша та бібліотекар ІІ категорії Ольга Бедоєва познайомили присутніх з історією заснування цього свята, наголосивши, що мова, яку запровадили Кирило і Мефодій, стала мовою східнослов’янських народів, отже, й українською, що слов’янська азбука вживалася протягом сотень років і стала основою сучасної азбуки багатьох слов’янських народів.

Розпочався турнір  з вікторини «Творці слов’янської писемності».   Учасники називали авторів літописів у грі «Великі літописці», добирали епітети до слів у грі «Добери епітети», пояснювали значення фразеологізмів  у грі «Битва фразеологізмів», перевіряли, як знають  український правопис у грі «Слово писане – слово мовлене» та знання граматики у грі «Мовна граматика» .
Завершився турнір розгадуванням кросворда під назвою «І було слово…»

          Учням були запропоновані довідники з української мови та правопису, які є у фондах  бібліотеки.

          Турнір показав, що  діти розумні, кмітливі, активні. Серед них Кисіль Яна, Мільченко Марина, Лісовий Руслан та інші. Неабиякі знання з історії слов’янської писемності і культури показала майстер виробничого навчання Литвиненко Валентина.
          Бажаючі мали можливість оглянути книжкову виставку «З історії слов’янської писемності»

 та перегляди літератури «Дивні перлини літературних знань»,  «Священні книги християн», викладку журналів «Духовні джерела» з української мови та літератури.
     Вивчаймо ж  рідну мову, щоб вільно спілкуватися нею. Цінуймо  її, бо кращої за рідну мову бути не може. Робімо все, щоб наше слово  жило, звучало і переживало століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар