пʼятницю, 12 травня 2023 р.

Тільки родина, як зірка єдина, твій порятунок, надійний причал!

 

"Тільки родина, як зірка єдина,
Твій порятунок, надійний причал!» 

 вилини літературних вподобань
 до  Міжнародного дня сім᾽ї. Всесвітнього дня родини.)



      Сім’я, родина, рід… Сім’я і родина – два слова єдиних...

15 травня - Всесвітній день родини. Міжнародний день сімї, який було затверджено 1994 року за ініціативою ООН. Родина, увібравши в себе історичний досвід всіх попередніх поколінь, завжди була і залишається осередком збереження духовних і культурних традицій нації. Весь світ знає, якою талановитою, працелюбною, духовно багатою є українська нація. Ці високі якості закладаються саме в сім’ї, де дитина отримує перші уроки любові до батька, матері, до своєї Батьківщини - це те, що утримує нас на рідній землі, дає опору та силу, зміцнює нашу віру в добро та передає столітню мудрість.

      В надскладний час російської агресії саме сім’я залишається однією з основних опор українського суспільства і саме підтримка членів сім’ї та необхідність захисту своїх рідних від рашистcької навали надає додаткові сили нашим героям  на полі бою і є однією із складових наших перемог.

      Сьогодні ми поговоримо про книги, у яких важливу, а подекуди і головну роль грають родини. У цих творах ми знайдемо відповіді на питання про головні сімейні цінності, зануримось у родинну педагогіку, дізнаємось про секрети виховання, вкотре долучимось до влучного українського жарту та гострого слівця.

     За словами Івана Франка, повість «Кайдашева сім’я» належить до «найкращих оздоб українського письменства». З великою художньою силою І.Нечуй-Левицький на прикладі однієї сім’ї змалював український національний колорит. Перед вами  постає низка яскравих персонажів: забобонний Кайдаш, чванлива й пихата Кайдашиха, бриклива Мотря, понурий Карпо, доброзичливі Лаврін та Мелашка. Книга зачаровує непідробним гумором, веселими й дотепними діалогами, чудовими пейзажами та сценами щирого кохання.




     Унікальна та неповторна книга Володимира Лиса «Країна гіркої ніжності» розповість вам про три покоління однієї родини, три жіночі долі, три щемливі історії, з яких складається вже історія власне країни у жорсткому і несентиментальному ХХ столітті. Даздраперма, дочка визначного радянського діяча, у 30-ті роки пройшла крізь пекло дитбудинку для дітей ворогів народу, а згодом опинилася у вирі повстанської боротьбі на Волині... Її донька Віталія, витончена естетка та прихильниця поезії, понесе свій хрест - кохання до кримінального авторитета та боротьбу із власною пристрастю. І навіть молодша, онука Олеся, не уникне випробувань, коли разом з Євромайданом до її життя ввірвуться кохання та зрада…


      Цікаві романи Василя Шкляра і через півстоліття залишаються актуальними. Письменник, який описав найжахливіші події та найбільші звершення нації. Роман «Спів божої пташки» повний ностальгії та печалі…Простий чоловік Микола, який втрачає жагу до життя, покидає роботу та має намір вирушити в таку собі «відпустку» за натхненням. Проте, все обертається проти нього і його сім’ї, коли він зустрічає жінку, яка змінює все.




     Дивовижний роман Ольги Саліпи «Зламані речі» відкриває нам психологічну глибину, емоційну достовірність і рідкісну пильність письменницького погляду. Дві дівчини, дві долі, два світи, що зійшлись в одному дитбудинку. Регіна, яка не знала батьків з народження та Марія, яка втратила сім’ю в аварії. Вони виростуть разом, підуть в світ, шукатимуть любов і щастя. Але одного разу все перевернеться - їхня доля буде в руках одної.




     Безумовно відважна книга ТАМАРИ ГОРІХА ЗЕРНЯ «Доця». Зібравши реальні історії людей зі Сходу та власний болючий досвід, українська волонтерка створила неймовірний роман про любов, відчай та війну. У головної героїні немає імені, сім’ї, дому та речей, які вона любила. Натомість є відчай та мужність, які роблять її справжнім воїном на полі палаючих ілюзій.





     Щира, дещо напружена і цікава за сюжетом книга шведської письменниці Туве Янссон «Літня книжка». На острові живе маленька сім’я - тато, бабуся і маленька Софійка. Дівчинка з бабусею проводять разом багато часу - гуляють, досліджують і, звичайно ж, просто спілкуються. Тільки однієї теми вони не чіпають - смерті мами Софії. Про їхнє життя вдалині від метушні великих міст розповість «Літня книжка». Це маленькі історії про сім’ю, природу, кохання та смуток, про взаємини та те, якаважлива пам’ять.

    



    Можна впевнено сказати, що в час великих випробувань весь український народ став однією великою сім’єю. Взаємовиручка, гідність, намагання зробити все заради Перемоги, підтримка дітей та осіб похилого віку є ознаками шляхетності народу України. І тому ніякий агресор не може перемогти український народ, українські сім’ї! Перемога буде за нами! Все буде Україна!

Немає коментарів:

Дописати коментар