середу, 18 березня 2020 р.

Виставка – портрет «Барвисте слово української душі»


Виставка – портрет

«Барвисте слово української душі»

(до 90 – річчя від дня народження Ліни Костенко, української поетеси)


    У березні відзначає свій день народження найвизначніша сучасна українська поетеса Ліна Костенко. 19 березня Ліні Василівні виповнюється 90 років.


    Постать Ліни Костенко не потребує представлення. Варто лише зазначити, що вона — почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів, лауреат премії імені О.Теліги, премії імені Ф.Петрарки, премій Фундації Антоновичів. Друкуватися почала в шістнадцятирічному віці. Видала українською мовою поетичні книжки "Проміння землі" (1957), "Вітрила" (1958), "Мандрівки серця" (1961), "Над берегами вічної ріки" (1977), "Маруся Чурай" (1979), "Неповторність" (1980), "Сад нетанучих скульптур" (1987), "Вибране" (1989), а також збірку віршів для дітей "Бузиновий цар" (1987). За історичний роман у віршах "Маруся Чурай" і книжку поезій "Неповторність" Ліна Костенко відзначена Державною премією Української РСР ім. Т. Г. Шевченка (1987). 2010 року у видавництві «Либідь» вийшла поема «Берестечко», збірка «Гіацинтове сонце», а також у видавництві «А-БА-БА...» — перший прозовий роман Л. Костенко — «Записки українського самашедшого». У лютому 2011 року видано поетичну збірку Л. Костенко «Річка Геракліта», куди увійшли раніше написані вірші та 50 нових поезій. Її твори перекладено багатьма європейськими мовами.
     У сучасній світовій традиції Ліна Костенко входить до переліку найвідоміших жінок сучасної України. Її творчість – невід’ємна частина історії України, культури, персоналітету.
      В Зіньківській районній бібліотеці в читальному залі підготовлена виставка – портрет «Барвисте слово української душі» (до 90 – річчя від дня народження Ліни Костенко, української поетеси), в якій пропонуємо читачам добірку видань про життєвий і творчий шлях Ліни Костенко та огляд окремих видань творів поетеси. Запропоновані книги наблизять Вас до світу поетеси, сприятимуть множенню поміж нас любові до України і наближенню до свого призначення. По Слову Ліни Костенко можна звіряти людську гідність. У ньому знаходимо відгук своїх тривог і радості, покріплення сили і віри, вбачаємо надію на краще буття.


Немає коментарів:

Дописати коментар